Merged mining

Merged-mining wordt ook wel “Auxiliary Proof-of-Work” genoemd en is het gelijktijdig minen van twee crypto currencies. Kleinere crypto-projecten maken gebruik van de zware beveiliging die beschikbaar is op een grotere coin. Ze moeten dan wel beide gebruikmaken van hetzelfde hashingalgoritme.

Een bekend wat ouder voorbeeld van merged mining is Namecoin (auxiliary chain), die gebruikmaakt van het veilige Bitcoin (parent chain).

Miners kunnen besluiten om beide coins te gaan minen. Ze moeten dan hun miningsoftware aanpassen zodat deze het volgende doet:

  1. Simultaan voor elke chain een kandidaatblock aanmaken. De roothash van de transacties in het Namecoinblock wordt meegenomen in een extra transactie het Bitcoinblock. (Het samenstellen van deze kandidaatblokken is vlot gebeurd en kost niet veel energie).
  2. Nu begint het minnen. De mining-rig zoekt naar een nonce, samen met welke, de hash van de header (waar de roothash ook in zit) met een x-aantal nullen begint. Dit is arbeidsintensief werk, want het gaat om miljarden keren per seconde gokken. Ja, dat kost stroom.
    • Als de miner een nonce vindt die aan de eisen van Bitcoin voldoet, dan is dit block geldig op Bitcoin én op Namecoin. De miner ontvangt op beide chains een beloning.
    • Als de miner een nonce vindt die slechts aan de eisen van Namecoin voldoet, dan is dit block alleen geldig op Namecoin. De miner ontvangt dan een beloning in Namecoin.

Al met al geeft het een extra beveiliging aan de nieuwe coin. Wel leidt het tot kleine beetjes ruimte die worden opgeslokt op de parent-chain, waar die chain geen enkele baat bij heeft. En qua development is het niet even-hup overgeschakeld. Het vergt een hardfork om te implementeren.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.