MimbleWimble

MimbleWimble is een nieuwe manier om “blockchain te doen”. De structuur werkt fundamenteel anders dan Bitcoin. Dankzij slim gebruik van cryptografie is het niet meer mogelijk om te zien wie aan wie geld verzendt en ook niet hoeveel. En toch blijft het mogelijk om de transacties cryptografisch te controleren. Ook staat Mimblewimble toe om de blockchain te comprimeren door slechts een aggregaat van oudere informatie te bewaren, zonder in te leveren op de integriteit van de gegevens. Het resultaat is een kleinere en anoniemere blockchain.

Het betreft geen toevoeging aan Bitcoin. Dus je komt er dus niet middels een soft- of zelfs hard-fork. Wel is het mogelijk (zoals dat ook met andere coins mogelijk zal worden) om middels side chain en atomic swaps van Bitcoin naar MimbleWimble te gaan en vice versa.

Een eerste implementatie van MimbleWimble heet Grin.

MimbleWimble werd voorgesteld en toegelicht door een onbekende persoon of groep. Er werd een enkele link gepost in het IRC-kanaal van de Bitcoin-developers. De link wees naar een paper op een onbekende (TOR afgeschermde) host. Het niveau van het paper is geavanceerd en gecompliceerd.

De naam komt uit het vocabulaire van Harry Potter en staat voor een vloek die er voor zorgt dat je de waarheid niet meer kan zien…

This entry was posted in . Bookmark the permalink.