Permissioned Blockchain

Een ICT infrastructuur die op de (permissionless) blockchain lijkt, maar het niet is. Deze ‘oplossing’ kan op verschillende niveau’s gelijkenis vertonen met echte (publieke) blockchains, maar dat hoeft niet.

In de tijd dat de blockchain van Bitcoin bekend werd, zagen bedrijven een kans om mee te doen. Ze wilden graag “blockchain implementeren”. In 2017 en 2018 was dit een grote hype. Echter, ze wilden niet de echte blockchain, want die is te eng, te publiek, open voor iedereen, onstopbaar en niet terug te draaien. Al decennia werken bedrijven met muren om hun infrastructuur heen, dus ook nu bedachten ze een muur om hun blockchain. De permissioned blockchain.

Maar door het bouwen van een muur, verdampt de kracht van de publieke blockchain onmiddellijk en volledig.

Bij een publieke blockchain vertrouwen de deelnemers op het netwerk van gedistribueerde computers met open source software. En niet meer op een middle-man. Door de middle-man (de beheerder van de muur), in blockchain te introduceren, valt de openheid weg, is controle niet meer mogelijk, is er vertrouwen noodzakelijk in de beheerder.

Objectief gezien is de goedkoopste en best bewezen optie dan, om aan die beheerder te vragen om een database te installeren en deze met geselecteerde deelnemers te delen.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.