Stablecoin

Een stablecoin of stable coin is een coin of token die door een beheerder gelijk (stabiel) wordt gehouden aan een andere munt. Meestal een FIAT munt, zoals de US Dollar, Euro of Yen.

Om dat voor elkaar te kunnen boxen moet de beheerder een bankrekening beheren met daarin alle ingelegde fiat-waarde om zo de waarde van de coin te kunnen garanderen. Ik het Engels wordt dit “collateral” genoemd.

Er zijn twee soorten:

  1. Centraal beheerde stable coins
  2. Gedistribueerd beheerde stable coins.

Een voorbeeld van een centraal beheerde stable coin is de USDT. De “Thether USD”. De beheerder is een exchange genaamd “Binance”. Tot op het moment van schrijven heeft Binance nog geen tevredenstellende audit toegelaten om aan te tonen dat ze daadwerkelijk het banktegoed dat nodig is om alle USDT te dekken.

Een voorbeeld van een gedistribueerd beheerde stable coin is de DAI. DAI is een token die je op de Ethereum blockchain kan kopen en waarvoor je zelf zeker 2 x zoveel collateral voor moet parkeren in een smart contract op de Ethereum blockchain, zodat er voldoende backup is om de coin vast te zetten op de US Dollar. Mocht de waarde van je collateral te dicht bij de echte waarde van de door jouw opgenomen DAI komen, dan wordt automatisch door het smart contract, de ingelegde collateral geliquideerd. Een gedistribueerde community van “Maker DAO coin” bezitters, bepaalt de waarde van het collateral. (Wat een administratieve taak is waar ze een fee voor krijgen).

This entry was posted in . Bookmark the permalink.