Taproot

Een techniek die de Smart Contract mogelijkheden op Bitcoin sterk uitbreidt en tegelijk onzichtbaar maakt.

Op het moment van schrijven zijn de twee voornaamste mogelijkheden van smart contracting in Bitcoin een tijdsslot en multi-sig:

  • Het tijdsslot houdt in dat bitcoins naar een adres worden verzonden waar ze pas weer verder kunnen worden verzonden na het verlopen van een bepaalde tijd. (Tot een bepaalde blockhoogte).
  • Multisig is de mogelijkheid om Bitcoin vast te zetten en pas verder te verzenden wanneer bijvoorbeeld 2 van de 3 handtekeningen worden gebruikt.

Een nadeel van de huidige situatie is dat op de blockchain zichtbaar wordt hoe het smart contract om bepaalde coins te verzenden eruit zag. Je ziet dus wat voor wallet het was en/of wat de voorwaarden waren. Da’s niet bepaald goed voor de privacy.

Mast

Gebruik van de techinek “MAST” (Merkelized Abstract Syntax Tree) maakt het mogelijk om diverse voorwaarden voor uiteindelijke verzending van coins, (dat is wat een smart contract is), te verbergen. Elke voorwaarde wordt gehasht. En de hashes worden met z’n allen samen-gehasht in een Merkle Tree. De root van die tree (en het pad) is zichtbaar en bewijst dat de verzender aan de voorwaarden heeft voldaan die nodig waren om te verzenden. Deze woorwaarden zijn dan zichtbaar, maar niet de voorwaarden waar geen gebruik van is gemaakt. Meer privacy dus.

Schnorr signatures

En… met Schnorr gaat het nog verder: Je kan aan de transactie helemaal niet meer zien dat er sprake was van een smart contract.

Taproot

Taproot is MAST met een verzendvoorwaarde die inhoudt dat alle deelnemers kunnen samenwerken om te verzenden, de zgn. “corporate close”. Maar dankzij schnorr zie je dat dus niet van “buiten”.

Naast verschillende smart contract voorwaarden is er altijd de fallback om de fonsden op de corporate close wijze te verzenden.

Al met al biedt Taproot de mogelijkheid om complexe smart contract voorwaarden in een transactie in te bouwen, terwijl het voor de buitenwereld een doodgewone transactie lijkt.

Planning

Schnorr en waarschijnlijk ook Taproot zijn te verwachten tegen het einde van 2019. Wederom om wille van privacy is het handig om ze tegelijk te implementeren.

Implementatie

Implementatie kan via een softfork.

Toepassingen

Tot slot, waar kan je dit nu voor gebruiken? Het antwoord is niet erg concreet, maar het draait allemaal om het toevoegen van privacy aan Bitcoin.

Bron: Lees hier het artikel van Aaron van Wirdum over Taproot.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.