Bitcoiners vegen de vloer aan met Tweet van de ECB

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese centrale bank tweette deze morgen dat “de jeugd van Europa” welkom is om input te geven voor de strategie-revisie waar de ECB momenteel aan werkt.

In een niet bepaald ontspannen videoboodschap nodigt Lagarde de “jeugd” uit om mee te denken.

So far so good. Ik volg de ECB al lange tijd op Twitter, om in de gaten te houden wat ze allemaal zeggen. Maar wat er nu gebeurde…

Veel kritiek

Er ontstond een niet aflatende stroom van berichten die de lezer wijzen op het bestaan van #Bitcoin. Niet 1, niet 10, niet 100, inmiddels 945 na 14 uur. Een greep uit de reacties:

Pierre Rochard @pierre_rochard:

EURcoin is your money. #Bitcoin is our money.

Tomer Strolight @TomerStrolight:

“I, a 64 year old, hold the youth’s future in my hands. Leave a message on a portal and I might take your advice.” Anyone with half a brain can see something is deeply wrong with this arrangement. With #bitcoin, nobody holds control over anyone else.

Marrrk J. Valek @MarkValek:

Going through the comments here one could get the impression the youth would favor the ecb going on a #bitcoin standard.

GeertJancap @Geertjancap:

Dear @lagarde, The youth is quite busy building its own transparant decentralized institute & technology. If it succeeds, the non-democratic @ecb would be rendered obsolete. Kind regards. #disruption #halvings #savingstechnology #Bitcoin

Hodler of 5* resort @hodl_britannia:

You’ve built a monetary system that will completely enslave the youth of today. It’s too late to appeal to them now. #bitcoin

angularly @Angularly:

Wrong! $EUR is boomer currency. My currency is #Bitcoin – and the custodian is math.

En anderen:

“My full node is my custodian, thank you very much”

“They see a mutiny stirring. Fall in line, youths! Sorry ECB, you’ve saddled the future with an impossible pile of debt and a doomed currency, all so that your generation could live well by kicking the can down the road. You didn’t plan on us having a way out – Bitcoin.”

Het beeld is wel duidelijk. Niet één tweet die positief is.

En wat moeten we hier nu van denken?

Ik denk dat we het wel in perspectief moeten zien, op meerdere manieren. Om te beginnen is Bitcoin sterk oververtegenwoordigd op Twitter, dus dat geeft een vertekend beeld. En ook is het belangrijk om je te realiseren dat de 99% van de “gewone mensen”, die niet-bitcoin-minded zijn dus, dit allemaal niet zien. Zij zijn niet bezig met monetair beleid, de ECB of soevereiniteit over je geld.

Zou het een risico in zich dragen? Dat dit kwaad bloed zet bij de ECB en het establishment dat ze door ‘opruiers’ worden lastig gevallen? En daardoor leiden tot nóg strengere regulering? Ik denk dat het wel mee zal vallen. Maar het zal wel de ideeën van deze en gene herbevestigen. Polariserend werkt het waarschijnlijk wel. Ze zullen nu niet bij zichzelf denken “Goh, misschien hebben ze een punt…”

Al met al is het een flinke speldenprik, die nauwelijks main stream bereikt. Je zou hopen dat de ECB achter haar oren krabt of hun aanwezigheid op Twitter nog wel zo effectief is, maar ik heb weinig illusies.

En toen ging “het portaal” kapot

Ik had vanmorgen al even gekeken, naar de site “ECB Listens”, waar je feedback kan indienen voor de ECB strategie: https://epsilon.escb.eu/limesurvey3/352592. Deze middag dacht ik, laat ik daar eens wat feedback invoeren. Baadt het niet dan schaadt het ook niet. (Je kan wel raden hoe ik er in sta. Geen zorgen, ik zou het heel beheerst formuleren).

Maar wat blijkt? Het portaal is “kapot”. De CSS is weg en de captcha en de knoppen werken niet meer…. Hoe zou dat nou komen?

Een schrijnend bewijs dat deze organisatie de beveiliging niet op orde heeft. En ook dat een gecentraliseerde website veel gevoeliger is voor aanvallen, dan een gedistribueerd netwerk zoals dat van Bitcoin