Bitcoinkalender

Dit leek me handig om op een rijtje te zetten: Relevante data in de geschiedenis van Bitcoin.

3 Januari 2009 Bitcoin’s geboortedag

Op deze dag werd het Genisis-block gemined door Satoshi Nakamoto. De software en het netwerk gingen van start. Ruim 2 maanden na publicatie van de Bitcoin Whitepaper.

3 januari is tevens “Proof of Keys day“, verzonnen door Trace Mayer. Op deze dag worden mensen aangemoedigd om hun fondsen niet bij een derde party te laten staan, met alle risico’s van dien. In plaats daarvan kunnen mensen hun bitcoin op eigen soft- of hardware bewaren. en op 3 januari kan je dan tevens de jaarlijkse test doen of het allemaal nog goed gebackupt is en men de wachtwoorden nog weet.

11 Januari 2009 De eerste transactie

De eerste transactie die ooit via het Bitcoin-netwerk werd uitgezonden, werd op deze dag in 2009 door Satoshi Nakamoto naar Hal Finney gestuurd. Hij ontving de allereerste Bitcoin-transactie die ooit op de blockchain is geplaatst. 10 BTC werden verzonden door Satoshi Nakamoto. De munten werden gemined in de coinbase van Bitcoin Block #9 en verzonden naar Hal in Block #170.

22 Mei 2010 Bitcoin Pizza Dag

Op deze dag werd voor het eerst (voor zover bekend) een aankoop gedaan in bitcoin. Lazlo Hanyecz kocht voor een bedrag van 10.000 bitcoins twee pizza’s. (De transactie op de Bitcoin blockchain).

Augustus 2017 Bitcoin UASF

In drie stappen:

1 Augustus 2017 Bitcoin onafhankelijkheidsdag

Het officiële einde van de Blocksize Wars. Op deze dag in 2017, na een jaren durend Blocksize-debat met veel moddergooien, en het niet bereiken van echte steun voor een specifieke wijziging van de consensusregel, heeft de UASF-gemeenschap (user activated soft fork) met succes een van de belangrijkste upgrades van de Bitcoin-protocol doorgevoerd dat de toekomstige ontwikkeling ervan in grote mate bepaalde.

8 Augustus 2017 SegWit Lock-in dag

Segregated Witness is officieel “ingesloten” door de UASF-client op het Bitcoin-netwerk. (Lees meer).

23 Augustus 2017 SegWit Activatie

SegWit activeerde op Bitcoin-mainnet op blokhoogte 481.824 om 1:57 UTC. De SegWit Soft Fork was een succes.

28 Augustus 2014 RIP Hal Finney

Op deze dag in 2014 overleed Hal Finney, ervaren ontwikkelaar, maker van de eerste herbruikbare proof-of-work, echte cypherpunk, regelmatige bijdrager aan de originele mailinglijst, de tweede persoon die de Bitcoin-software draait en ontvanger van de allereerste Bitcoin-transactie, na jaren aan ALS geleden te hebben. “I’m comfortable with my legacy

31 Oktober 2008 Bitcoin Whitepaper dag

Op 31 oktober 2008 publiceert Satoshi Nakamoto de Bitcoin Whitepaper voor de cryptografie-mailinglijst, waarmee het moment van de conceptie en openbare onthulling van Bitcoin aan de wereld wordt gemarkeerd. (Download whitepaper hier).

18 December 2013 Geboorte van “Hodlen”

Op een forum maakt iemand per ongeluk expres een spelfout op een forum. Waarmee hij een nieuw werkwoord in het leven riep. Hij wilde zeggen “I AM HOLDING” maar hij typte “I AM HODLING”. De rest is geschiedenis.


Er zijn nog meerdere items op de kalender waar ik dit van overgenomen / vertaald heb. Maar de bovenstaande vond ik de belangrijkste.

(Een opmerkelijke die het niet heeft gehaald op deze lijst is de arrestatie van Ross Ulbright op 1 oktober 2013. Ik weet te weinig van deze zaak om goed te kunnen beoordelen of hij nou wel of niet terecht is veroordeeld, Hoewel 2 x levenslang wel onbeschrijfelijk lang is IMHO).