BitKassa wordt gedwongen te stoppen

Het is goed te begrijpen, maar moeilijk te bevatten. Het team van BitKassa heeft besloten om te stoppen met hun dienstverlening. BitKassa wordt gedwongen te stoppen door de implementatie van de WWFT, de wet WitWassen en Financiering Terrorisme.

Het is bijna niet te beschrijven hoe dat is gegaan. Al maanden leven alle Bitcoinstartups in Nederland in onzekerheid. En nu, de 18 mei 2020, gaat de wet van start. De bedrijven moeten zich voor die datum inschrijven en zich committeren aan het betalen van de rekening. Maar hoe hoog die zal zijn, is onbekend!! € 25.000,- is wat ze minimaal kunnen verwachten. Zeker is dat hoe meer bedrijven afhaken, hoe hoger de rekening zal zijn.

En wie gaat toezicht op de Bitcoin bedrijven houden? Je gelooft het niet: De Nederlandsche Bank. De centrale bank van nederland, het boegbeeld van oud traditioneel fiat-geld, geld dat niet schaars is, niet programmeerbaar, wel confisqueerbaar enz., gaat in de gaten houden of de Bitcoinbedrijven zich wel aan hun regels houden. Regels die ze de komende jaren ongetwijfeld verder gaan aanscherpen. Het is alsof het Postkantoor in de jaren 90 toezicht gaat houden op e-mail-servers.

In de verklaring van BitKassa is te lezen dat vooral dat laatste doorslaggevend is geweest, het feit dat de regels zo lijnrecht tegen de natuur van Bitcoin ingaan. Bitcoin lost problemen op, de DNB regels zijn het probleem.

BitKassa geeft toe niet groot en sterk genoeg te zijn gegroeid. Maar ik merk aan de reacties in de Nederlandse Bitcoin-scene dat ze wel degelijk ” het grootst” zijn!

Statistieken

Dit is een mooi overzicht van de omzetten bij de POS van BitKassa:

Je ziet in de grafiek:

  • De conferentie in mei 2016,
  • de verkoop van een paar elektrische fietsen of zo, in juli 2017,
  • de tijdelijke stop begin 2018 toen de fee’s zo hoog waren,
  • de introductie van Lightning (lichtgroen) in februari 2019
  • en de impact van corona op de horeca in maart 2020.

Tweets

In de eerste dagen na het nieuws ben ik er vooral op Twitter op ingegaan…