De kernwaarden van Bitcoin

Gisteren werd ik benaderd door een HBO-student die me voor z’n scriptie vroeg wat de kernwaarden van Bitcoin zijn. Leuke vraag. Ik heb daar over nagedacht en hem geantwoord. Het leek me leuk om ze ook hier te delen:

 • Inclusiviteit
  Iedereen kan meedoen. De rijken, de armen, de haves, de haves-not, de happy few, de 99%. Bitcoin is niet alleen voor de mensen in de westerse wereld, maar ook voor de 2 miljard mensen die geen toegang hebben tot financiële systemen. Het is typisch dat in bijvoorbeeld Bangladesh, Venezuela en Zibabwe Bitcoin officieel is verboden. De elite is er bang van. Dit is namelijk power to the people!
  _
 • Gelijkheid
  Ieder knooppunt in het netwerk is gelijkwaardig. Het Bitcoinnetwerk is zo plat als een pannenkoek. Er is geen hoger of centraal knooppunt. Geen hiërarchie. Het werkt alleen als er op gelijkwaardige basis wordt samengewerkt.
  _
 • Geen machtsmisbruik
  Tussenpartijen kunnen geen exorbitante kosten (politieke rente) berekenen voor de ‘diensten’ die ze leveren. Er zijn geen monopolieposities of licenties en geen uitbuiting daarvan. Het scenario van een bank die geld verdienen voor de aandeelhouders over ‘onze’ rug en vervolgens als het dan misgaat zich moet laten redden door de belastingbetaler bestaat niet in Bitcoin.
  Ook is er niet een centrale bank die de geldpersen laat draaien wanneer het ze goeddunkt en daarmee geld van burgers ontwaard. Om groeidenken vol te kunnen houden moet je je steeds meer bijdrukken. Deze negatieve spiraal is onhoudbaar.
  _
 • Transparantie
  Alleen als de inhoud van de blockchain te zien is, werkt ie. Iedereen kan iedereen controleren. Ook de software-code is volledig open en bewezen veilig.
  _
 • Neutraliteit
  De software-code is “de wet”. De code wordt altijd op voorspelbare en dus betrouwbare wijze uitgevoerd. Bitcoin is niet politiek, heeft geen moraal en doet op maandagmorgen hetzelfde als op vrijdagmiddag.
  _
 • Grenzenloos
  Voor Bitcoin zijn er geen landsgrenzen, geen continenten. Een transactie gaat net zo snel naar de buurman als naar iemand in Chili.

Bitcoin uitleg kernwaarden