Ethereum is geen security. Hoe zit dat?

Enkele dagen geleden heeft de SEC in de VS een uitspraak gedaan over Ethereum. Het is geen security. Maar wat betekent dat nou precies?

Een “security” wil (in deze context) zeggen, een financieel instrument, een investering in een bedrijf of organisatie. De mate van decentralisatie speelt hierbij een grote rol: Hoe sterker een organisatie of een eigenlijk een blockchainnetwerk gedistribueerd is, hoe groter de kans dat het niet als security wordt aangemerkt.

Kijk je echter naar veel ICO’s, dan zie je dat er eigenlijk gewoon sprake is van corwd-funding van een organisatie, die na het innen van het geld zelf kan bepalen wat ze er mee doen. Per saldo is dat dan gewoon een aandeel in dat bedrijf kopen. En dat is wat een security is. En dat wil de Securities and Exchange Commission graag reguleren.

Bij een security blijft het bedrijf een verantwoordelijkheid hebben voor de waarde van het aandeel in hun, dat je kocht. Bij een commodity is er spraken van een aankoop en daarna geen relatei meer met de verkoper. Een sinasappel bijvoorbeeld. Als je die hebt gekocht draagt de verkoper geen verantwoordelijkheid over het verloop van de waarde van dat stuk fruit.

Maar Ethereum en ook Bitcoin zijn dat dus niet, in de VS.