Bitcoin Hashrate twee maanden na halving op All-Time-High

Twee maanden nadat de beloning per gevonden block gehalveerd is van 12,5 naar 6,25 BTC bereikt de hashrate alweer een nieuwe All Time High.

De hashrate is de optelsom van de kracht van alle hardware die wordt ingezet om te zoeken naar de nonce waarmee je als miner een block kan ‘vinden’, als je mazzel hebt. Als je een block vindt, mag je de beloning en fees op je eigen rekening bijschrijven. Hier zie het verloop van de hashrate de afgelopen 10 jaar:

Kijk eventueel verder op Blockchain.com.

Je kan hier uit opmaken dat het vertrouwen dat miners in Bitcoin hebben groot is. Nieuwe hardware kopen en aansluiten doe je niet “even hup”, zeker niet op de schaal waarop grote miningbedrijven werken. Wereldwijd wordt er door deze ondernemingen geanticipeerd op een koerstoename van Bitcoin. En dan kan je maar beter je apparatuur klaar hebben staan.

Misschien denk je ook: Die miners zijn slim, ze creëren nieuwe Bitcoins, bewaren deze, omdat ze geloven in een waardetoename, en dan kunnen ze straks meer verdienen. Maar dat hoeft niet zo te zijn… Want als je gelooft in de waardetoename van Bitcoin, dan kan je ze net zo goed kopen op de markt en hoef je jezelf niet in het zweet te werken met alle perikelen (investeringen) rondom mining. Dus of miners veel speculeren, ik betwijfel het.

Ondanks halvings nam opbrengst toe

Ook aardig om te zien is, dat ondanks de 2 eerste halvings die we hebben gehad, het minen in z’n geheel nog steeds meer geld opbrengt. De 3de halving van afgelopen mei, heeft tot nu toe een afname in opbrengsten teweeg gebracht. (We gaan zien voor hoe lang). Ook hier is een grafiek van.

Wel is het natuurlijk zo, dat het aantal miners flink is toegenomen. Vraag-aanbod en opbrengsten-verliezen houden deze markt al meer dan 10 jaar in balans.

Andere factoren

Uiteraard speelt er nog meer. Het uitfaseren (of niet) van S9 mininghardware, het regenseizoen in zuid China en de daarmee samenhangende elektriciteitsprijs, de bulk-contracten voor stroomafname en het al dan niet “under clocking” van hardware Om efficiency te winnen.

En morgen liggen de kaarten wellicht anders op tafel, door een hogere of lagere Bitcoinkoers…