Het is zonde dat Bitcoin door de media wordt geassocieerd met criminaliteit

In 2005 werkte ik als logistician bij Artsen zonder Grenzen in Kasjmir, in India. Er was een aardbeving geweest en we waren de éérste ochtend daarna de bergen in gegaan om de noodhulpbehoefte te inventariseren. Dat was ook het moment dat de pers massaal die zelfde bergen in gingen om verslag uit te brengen. We kwamen in een dorpje, waar bijna alle huizen wel wat schade hadden. Ongeveer 1 op de 10 huizen was helemaal ingestort. En nu komt het: Waar stonden alle cameraploegen? Juist ja, bij dat ene ingestorte huis. En alleen daar. De beelden gingen de hele wereld over. Het leek wel alsof alle huizen in Kasjmir waren ingestort!

Het laat zich raden wat daar achter zit. Een huis met wat barsten doet het gewoon minder goed op het acht uur journaal dan een miserabele berg stenen. Alles voor de kijkcijfers. Maar het laat niet het echte beeld zien.

(Na een paar dagen zag je de pers niet meer. Wij hebben in de zes weken daarna nog een kleine 100 vrachtwagens met golfplaten, bamboestokken, tenten en dekens naar afgelegen valleien gereden. Maar dat terzijde).

2005-10-21 Emergency aid distribution kashmir MSFH

Wat wil ik hiermee aangeven? Dat de media een vertekend beeld van de werkelijkheid geeft.

Om de bovengenoemde reden wordt Bitcoin momenteel helaas regelmatig met criminaliteit in verband gebracht. Je artikel wordt sappiger wanneer je er iets sensationeels als criminelen bij betrekt. Het begint een zichzelf bevestigend beeld te worden. En dat is echt jammer. Bitcoin bevat zoveel potentieel dat het zonde is geremd te worden door dit negatieve imago.

Natuurlijk is Bitcoin handig voor criminelen. Dat zal ik niet ontkennen. Bitcoin ís namelijk gewoon handig! Maar eerlijke mensen gebruiken ook Bitcoin. En criminelen gebruiken vooral graag contant geld. Dat is per slot van rekening pas echt anoniem. Heb je ooit gelezen dat er een “Euro-bende” is opgerold?! Nee, dat klinkt belachelijk. Maar het bulk van het criminele geld is natuurlijk fiat-geld (zoals Euro’s).

Ik zou willen dat ik het onderstaande plaatje met cijfers zou kunnen onderbouwen. Maar het helpt wel om de situatie te visualiseren:

Eerlijk versus crimineel geld - Invloed van de media

2 thoughts on “Het is zonde dat Bitcoin door de media wordt geassocieerd met criminaliteit

Comments are closed.