Hoe duurzaam is Bitcoin?

Hoeveel stroom verbruikt dat “minen” nou eigenlijk? Is het mogelijk om dat uit te rekenen?In deze presentatie waag ik een grondige poging. Ik reken voor, hoeveel vermogen het hashen op het moment trekt en hoeveel energie het doen van één Bitcointransactie kost bij het huidige aantal transacties op de Bitcoin Blockchain.

Het blijkt dat het systeem niet bepaald duurzaam is, iets wat wel bekend is. Echter het is wel een noodzaak om bescherming te bieden tegen aanvallen op de integriteit van het systeem.

Ook laat ik alternatieven, oplossingen en nieuwe technieken zien die een gunstig perspectief beiden.

Ik gaf deze presentatie bij de Haagse Bitcoin Meetup “CRYPT070” nummer 5 op 9 februari 2017.

Het design van de presentatie is in de stijl van mijn onderneming Greenlight Consultancy. Ik maak verder helemaal geen reclame voor het werk dat ik doe, maar hier op mijn eigen blog kan ik dat wel doen: Ik geef ook Blockchain trainingen voor Xurux.nl! 🙂