Kritisch zijn over Bitcoin moet ook kunnen

Als je mij vraagt om eens wat kritische noten bij Bitcoin te plaatsen, dan denk ik dat dat a) een goede vraag is en b) dat ik dat kan. Ik noem de – volgens mij – belangrijkste negatieve aspecten van het crypto geld en licht ze toe.


Verbruikt enorm veel stroom
Probleem: Om mee te doen in de race om Bitoins te minen heb je extreem zware computers nodig. Alle computers samen in het Bitcoinnetwerk omvatten computerkracht die een veelvoud is van de snelste supercomputers. Dit vergt een onmetelijke hoeveelheid stroom, die natuurlijk voor iets veel beters gebruikt zou kunnen worden.
Een mogelijke oplossing is om een alt-coin te ontwikkelen die niet werkt met ‘proof of work’ maar met ‘proof of stake’. Dit is al gedaan, maar het probleem is dat dergelijke coins niet zo populair zijn als Bitcoin

Wat is de meerwaarde in ontwikkelde landen?
Probleem: Veel makkelijker dan een PIN-betaling is een Bitcoin-betaling niet. Het gaat net zo snel, je hebt ook geen wisselgeld, en het is ook met een PIN-code beschermd. Veel mensen zien dus het voordeel niet, en dat is begrijpelijk. Maar denk je even door, dan zie je al snel de voordelen: Afrekenen in een webshop gaat sneller en makkelijker. En nog veel belangrijker: Er zit niemand tussen jou en de ontvanger! En dat is een big deal. Jouw bank kijkt niet mee, de bank van de ontvanger kijkt niet mee, het PIN-netwerk niet mee. Dat zijn 3 partijen die met jouw gegevens bewaren. Ze kunnen de gegevens kwijtraken. Ze kunnen ze verkopen. Banken zijn voorstander van een zgn. “cashless society”. Logisch. Dan gaat al het geld en al de gegevens door hun handen. Dat is letterlijk macht. Ze kunnen je geld blokkeren als dat gewenst is. Of ze kunnen dan je mogelijkheid om te reizen uitzetten. Stel je voor. Dit zijn principiële zaken waar helaas niet veel mensen bewust mee bezig zijn.

Schaalbaarheid
Probleem: Momenteel kan het netwerk van Bitcoin circa 7 betalingen per seconde aan. Creditcards verwerken er 20.000 in die tijd. Wil Bitcoin serieus groeien, dan zal hier dus iets moeten veranderen. Er veel discussie over hoe. Ik zal je de technische praat besparen, maar er zijn verschillende manieren mogelijk om ’t aan te pakken en “Bitcoin-open-source-development-community” praat en steggelt er al meer dan een jaar over. Ze zijn er vooralsnog niet uit. Dit is ook precies het punt dat gisteren in het nieuws was: Ene Mike Hearn, die in de Core Developers groep zat, is er uitgestapt en heeft geroepen dat Bitcoin ten dode is opgeschreven. Nou is dat al wel vaker geroepen, en zal het zeker wel meevallen, maar toch. Het probleem moet aangepakt worden.
Ik vertrouw er op dat de community er wel uit komt. Of is dat misschien te naïef gedacht..?

Internationale criminaliteit
Een problematisch aspect is het imago dat aan Bitcoin kleeft, dat het door criminelen gebruikt wordt. En dat is waarschijnlijk ook zo. Maar ja, criminelen gebruiken ook cash. Ongetwijfeld veel meer dan Bitcoin. Want Bitcoin is niet anoniem en cash geld is dat wel. Maar één aspect van Bitcoin – het snelle internationale versturen – is natuurlijk wel aantrekkelijk, voor eender wie, ook criminelen. En daarom wordt het helaas in de main-stream media breed uitgemeten. Het risico bestaat dat overheden als gevolg van dit vermoeden regels gaan instellen om Bitcoin te verbieden of reguleren. En dat remt de ontwikkeling van Bitcoindiensten af. En het werkt averechts, want criminelen zullen altijd wegen vinden om crypto geld te blijven gebruiken. Verbannen zal nooit lukken. Dan zou je het hele internet moeten uitzetten.