Libra, de cryptocurrency van Facebook, hoe zit dat?

Dit is hoe ik chocola maak van Libra, de “cryptocurrency” van Facebook.

Wat is Libra van Facebook?

Vooralsnog is Libra een plan van Facebook om een eigen (soort van) cryptocurrency uit te brengen. Het moet mogelijk worden om in Facebook, Messenger, WhatApp en Instagram er mee te betalen. De waarde van de Libra wordt gelijk gesteld aan een mandje van westerse currencies. Smart Contracts moeten ook mogelijk worden. Libra is gecentraliseerd.

De verkeerde termen

Om te beginnen vind ik het jammer dat Facebook zijn Libracoin een “cryptocurrency” op een “blockchain” noemt. Van beide is namelijk geen sprake. Dat leidt helaas tot grootschalige verwarring.

Cryptocurrencies (zoals Bitcoin) zijn per definitie open, grenzeloos, neutraal, censuurbestendig en gedistribueerd. Libra is dat niet. Libra is gecentraliseerd. En daardoor worden al die andere eigenschappen teniet gedaan.

  • Libra is niet open. Hele volksstammen kunnen worden uitgesloten.
  • niet grenzeloos. Reken maar dat je geen Libra naar Iran kan sturen.
  • niet neutraal. Er zit een aanwijsbare kleine groep mensen aan het roer.
  • …en niet censuurbestendig. Klokkenluiders kunnen Libra ook wel vergeten, want KYC (Know Your Customer) worden toegepast. Dat
    ‘helpt’ bij het uitsluiten van ‘bad actors’. Maar wie definieert wat ‘bad’ is?
Libra, Facebook zou je tijdelijk kunnen bannen

Centralisatie betekent dat je onderhevig bent aan de macht van een ander. Decentralisatie betekent vrijheid.

Verder is Libra ook geen blockchain. Er is geen sprake van blokken en er is ook geen ketting. Het is een beperkt gedistribueerde database die elke 10 seconden een update opslaat. Het lijkt erop dat Facebook deze term slechts gebruikt omdat die het goed doet in de media en om minder op een centrale munt te lijken.

Definities verwateren over tijd. Ik kan Libra niet tegenhouden z’n coin een cryptocurrency te noemen. Het gevolg is wel dat ik wordt gedwongen om Bitcoin een “echte cryptocurrency” of “publieke open cryptocurrency” te noemen.

Niet echt open source

Grappig wel, dat Libra z’n software “Open source” noemt. Het is niet onwaar. Je kan de code inzien, dus developers snappen wat er onder de motorkap gebeurt.

Maar het is natuurlijk niet open source in de zin van “iedereen kan bijdragen en de meerderheid bepaalt welke verandering wordt doorgevoerd“, nee, dat bepaalt Facebook. Er was al een ludieke suggestie om een critical flaw (het gecentraliseerde aspect) op te lossen. Die is reeds gesloten en niet opgevolgd.

Véél mensen gaan wennen aan geld verzenden zonder banken

Voor echte cryptocurrencies zoals Bitcoin, is Libra echter geen slechte ontwikkeling. Libra is namelijk in staat om in korte tijd mensen te laten realiseren dat je voor het verzenden van geld geen bank nodig hebt. Als dit doorgaat zal het betalingslandschap op korte termijn voorgoed flink veranderen. Vooral door de enorme schaalgrootte van Facebook, (WhatsApp en Instagram).

Mensen gaan wennen aan makkelijk en snel verzenden van geld. Als ze vervolgens lezen over de beperkingen van censuur en de doorlopende ontwaarding van Dollar, Euro en Yen (waar de Libra o.a. aan gekoppeld zal worden), dan is de sprong naar Bitcoin snel gemaakt.

En wat kunnen de commerciële banken beginnen tegen Libra? Ik vrees echt heel weinig. Dit is disruptive FinTech, plotseling, op een massale schaal. Ze kunnen en zullen zwaar inzetten op lobby-gebied, maar of het wat op gaat leveren? Ik verwacht dat we binnen afzienbare tijd ook banken zullen zien in het lijstje van Libra-node-operators. Want If you can’t beat them, join them. Het enige voordeel dat te bedenken is voor de banken is dat ze er een gigantisch grote partner bij hebben waarmee hun klanten hun geld gaan wisselen, iets waar ze op kunnen verdienen.

Gigantische oprit?

Er zijn mensen die verwachten dat het dankzij Libra veel makkelijker wordt om echte crypto te kopen en verkopen. Ik hoop het ook, maar ik verwacht het niet. Ik verwacht dat overheden Facebook zullen verplichten om het onmogelijk te maken om van Libra over te stappen op crypto. Libra is zelf ook gebaat bij die blokkade. Wel is het interessant om te zien dat de Exchange Coinbase één van de 100 node-operators zal zijn. Dat bijt. Ik ben benieuwd!

Een epische juridische strijd in het verschiet?

Ook leuk voor de Bitcoin- en cryptocommunity, is dat ze pauze krijgen in het constante weerwoord bieden aan de misinformatie vanuit overheden, (centrale) banken en main stream media. Die taak wacht nu Facebook.

En waar de Bitcoincommunity nog kon zeggen “Als jullie niet mee willen werken, dan doen we het gewoon zonder jullie”, daar moet Facebook wel degelijk in onderhandeling. Facebook is een gecentraliseerd aanwijsbaar bedrijf.

En reken maar dat Facebook het zwaar gaat krijgen. Inmiddels heeft de senaat in de VS Facebook al op het matje geroepen en gezegd dat de ontwikkeling moet stoppen. Ook de Franse MinFin zei iets vergelijkbaars.

Waar er drie vechten gaat een vierde er met de poet vandoor!

Waarom is dit dan zo heftig? Omdat het om ruim 2 miljard potentiële gebruikers gaat. En omdat dit macht weghaalt bij centrale overheden. Facebook bombardeert zichzelf tot wereldwijde commerciële centrale bank.

Gepegged aan meerdere fiatcurrencies en obligaties

Dit is interessant en nieuw op deze schaal: De Libra zal stabiel worden gehouden door ‘m te koppelen aan fiatcurrencies van stabiele landen, maar ook aan bank deposits and short-term government securities. Dat maakt de Libra mogelijk superieur aan de Dollar, de Euro, Yen etc. Begrijpelijkerwijs schieten de centrale overheden in de stress.

Edit 2019-06-24: Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik denk dat overheden en centrale banken Libra volledig gaan tegenhouden. Neem Turkije als voorbeeld, een middelmatig rijk land. De Turkse Lira gaat langzaam maar gestaag onderuit. Als Turkije Facebook’s Libra zou toestaan, dan zal Facebook bij iedere Libra-aankoop de betaalde Lira’s meteen ter verkoop aanbieden op de Forexmarkt, want Libra is een stable-coin gepegged aan sterke valuta. Dat zal zo zwaar drukken op de Turkse Lira, dat gaat Turkije niet toestaan. In ontwikkelingslanden kan Libra potentieel hele munten vermorzelen… Maar ook in rijke landen, neem een Europees land als voorbeeld, zitten ze niet te wachten op Euro-verkoop-druk. Draghi steigert al als ze in Estland de Estcoin bedenken.

Om zo’n peg te realiseren, bewaar je als operator het beste al het ingelegde geld van de deelnemers. Als mensen dan uit willen stappen kan je ze altijd hun geld terug geven. Bewaar je 100% van het ingelegde geld, dan ben je Full Reserve. Ik hoop, maar verwacht niet dat Facebook op de lange termijn full reserve zal blijven. Het is natuurlijk heel aantrekkelijk, net zoals het al sinds 1971 voor overheden is, om op Fractional Reserve over te stappen en iets leuks te doen met het geld, of meer te creëren. Maar dat knaagt wel aan het vertrouwen. Precies zoals met fiatcurrencies.

Stel je trouwens eens voor dat ingelegde deelnemersgeld wordt belegd en er geld mee wordt verdiend. Dan zou Facebook de deelnemers daar van mee kunnen laten profiteren en dan heb je een currency die het beter doet dan fiatcurrencies! Wat denk je dat gebruikers gaan doen als ze kunnen kiezen uit een bankrekening waar ze elk jaar voor 2% worden ‘geschoren’ door inflatie of een Libra app waar het saldo waardevaster is? Dit is de nachtmerrie voor elke centrale overheid/bank.

Het is echt heel jammer dat de meeste mensen zich niet realiseren dat fiatcurrencies (en al met al ook Libra) zich in een race naar de bodem bevinden. In Argentinië, Zimbabwe en Venezuela weet men dat maar al te goed. In het westen is er sprake van een langzamere variant, maar precies dezelfde. De term “Stable coin” is dus eigenlijk misplaatst.

Uiteindelijk zit in goud, crypto en stenen de harde waarde. Wellicht zien we over 10 jaar een Libra-peg aan een mandje waar ook crypto in zit.

Remittance

Bedrijven als MoneyGram en Western Union, de remittance providers, Die kunnen volledig uit de markt gedrukt worden. Hun hele verdienmodel hangt af van een marge op geldverzending. Facbook gaat dat goedkoper of praktisch gratis doen. Ook PayPal en Venmo kunnen langzaam beginnen met inpakken, want als Libra aanslaat is het gewoon makkelijker.

Toekomstplannen van Libra zelf

Facebook zegt dat ze op den duur een permissionless network willen worden. Ik heb daar eigenlijk weinig fiducie in. De reguleerders zullen het niet toestaan, want dan wordt Libra het zelfde als Bitcoin en dan van meet af aan op een schaal met impact.

Lees, luister of kijk verder