Ontwikkelingen op het gebied van #privacy in de EU

Een overzicht van wat er nu allemaal loopt in de EU, op het gebied van #privacy.

CBDC van de Europese Centrale bank

ETA: Nog circa 4 jaar, zeggen ze.

Een Euro-gekoppelde munt, die je waarschijnlijk kan gaan gebruiken via je bank-app. Alleen het betreft geen euro-schuldbekentenissen van je commerciële bank, maar Euro’s die direct van de ECB komen. Voordeel: De ECB kan minder snel omvallen, jouw saldo wordt niet belegd in shady investeringen.

Helaas is CBDC moeilijk te bevatten voor grote massa. En wordt vaak verward met Bitcoin. Heeft er niets mee te maken. Zeer waarschijnlijk geen Blockchain, en geen cryptografie, maar zo wordt er wel over geschreven in de media. Bitcoin is hard, schaars, open, grenzeloos, kan niet gecensureerd worden, enz. Dat is héél iets anders dan de Fiat van de ECB.

Privacy zal worden gegarandeerd, zeggen ze. Ik denk echter dat ze ‘Privacy’ anders definiëren; Je kan niet zien wat je buren allemaal doen, maar de centrale overheid/bank kan alles natuurlijk wel controleren, voor de veiligheid!

European Digital Identity Wallet

ETA: Over ongeveer 1 jaar.

Een soort DigiD / Mijn.overheid / dropbox. Gecentraliseerd. Burgerzaken, bankrekening openen, belastingopgaven, inschrijven universiteit, medicijnrecepten, leeftijdbewijs, auto-huur, rijbewijs, hotel check-in.

Zo op het eerste gezicht krijg ik hier een heel slecht gevoel bij, de ID informatie en gevoelige zaken van 450 miljoen mensen in één centrale database. Gaat dat dan allemaal vanuit Nederland doorgegeven worden aan Brussel? Daar voel ik helemaal niets voor.

Lees meer hier. Geen woord over Open soucre ontwikkeling. Ik verwacht van niet.

CoronaCheck app

ETA: 5 juni.

Van Ministerie van VWS. Het RIVM houdt in een database gecentraliseerd de ‘corona-status’ bij, die met toestemming zijn doorgegeven door GGD-GHOR plus die ze zelf al hebben. De app wordt gevuld met minimale data wanneer de gebruiker deze met DigiD ophaalt. De app toont gaat op groen of rood.

Groen betekent:

 1. Ooit gehad -of-
 2. Recent test negatief -of-
 3. Gevaccineerd.

Persoonlijke gegevens in de app/QR:

 • Eerste letter voornaam,
 • Eeerste letter achternaam,
 • Geboortedag,
 • Geboortemaand,
 • En houdbaarheid van de info, ivm. houdbaarheid een eventuele test.

Opslag: gecentraliseerd. Ontwikkeling: Open source.

Lees meer.

EU Coronapaspoort

ETA: 1 Juli?

App waarmee je in het buitenland kan aantonen dat je geen corona-risico vormt. Dit wordt een tabblad “Buitenland” in de app waar dezelfde informatie, uit elkaar getrokken is. Dus opsplitsing naar 1) ooit gehad -en- 2) Recent test negatief -en- 3) Gevaccineerd.

De RIVM heeft waarschijnlijk van 90% van de gevaccineerden toestemming gekregen om vaccinatie gegevens door te geven aan het EU Coronapaspoort.

Opslag: gecentraliseerd. Ontwikkeling: Ik heb nog niet gevonden dat het open source is.

Er is vastgelegd dat de app over een jaar volledig afgeschaft moet worden, gedisabled. Behalve als er een nieuw besluit wordt genomen in het parlement om ‘m te verlengen.

Lees meer in Trouw.

…Scope creep – privacy

Ken je die term? Scope creep wil zeggen dat de doelstellingen van een project steeds weer een stukje verder worden opgerekt.  Camera’s boven de snelweg om de drukte te managen, en dan, later, bedenken dat je ze ook kan gebruiken om wegenbelasting te controleren, of dieven vangen. Het is glad ijs en uiteindelijk kan iedereen in dit soort sleepnetten verwikkeld raken. En controleren is heel moeilijk.

“Op het eerste gezicht niet erg als je niets te verbergen hebt”, zeggen sommige mensen dan. Maar dat is een vreselijke dooddoener. Als alleen de mensen die echt privacy nodig hebben, klokkenluiders, WikiLeaks, de protesteerders in Hongkong of Wit-Rusland, dingen afgeschermd doen, dan vallen ze enorm op! Daarom moet privacy de standaard zijn.

…Scope creep – datakoppelingen

 • CBDC opent de weg naar het uitdelen van een basis-inkomen aan alle inwoners, wat men gaat gebruiken omdat het waarde heeft, maar waarmee privacy zeer waarschijnlijk tot het verleden behoort, het geld kan ook een houdbaarheidsdatum krijgen, waardoor je het wel uit moet geven, met alle gevolgen vandien voor klimaatverandering.
 • De EU-digi-ID-wallet-app kan op een gegeven moment gekoppeld worden aan de coronacheck-app;
 • Je kan de ergste dingen bedenken die dan voorwaardelijk gesteld kunnen worden aan je gezondheidsstatus;
 • En dat kan natuurlijk ook weer aan je CBDC saldo, of uitgeef-locaties gekoppeld worden…

We kunnen twee kanten op:

 • De Orwelliaanse dystopische, wat we nu in China zien gebeuren met WeChat en DCEP;
 • Of we – de mensen – hebben het in de gaten en trekken op tijd aan de rem.

Het zal mij benieuwen!