Overhype de BlockChain niet

Ik las zojuist dit stukje dankzij een tweet van BitMyMoney. Ik ga er kort op in.

Bitcoin werkt dankzij de Blockchain. Blockchain is de technologie die het mogelijk maakt om ieders Bitcoinbezit op een betrouwbare manier vast te leggen en te voorkomen dat een Bitcoin wordt ge-copy-paste en 2 x wordt uitgegeven. Als je je er in verdiept zie je dat het briljant is.

De media houdt er echter van om Bitcoin aan criminaliteit te koppelen omdat dat “lekkerder leest”. Dat is onterecht, jammer maar een feit. Terwijl Bitcoin een betrouwbaar neutraal genzenloos en razend snel (geld)systeem is. Veel bedrijven krijgen in de gaten dat Bitcoin briljant is, en gebruiken echter liever de besmette term Bitcoin niet. Dus zeggen ze “BlockChain! Dat is het!”

Maar, en daar gaat het stukje over, let op. De BlockChain is geen oplossing voor alle problemen. Voor je iets met BlockChain-tech gaat oplossen moet je wel…

  • …behoefte hebben aan het uitwisselen en vastleggen van gegevens,
  • …en dat tussen verschillende partijen,
  • …waarbij het moeilijk of onwenselijk is om een centrale partij te hebben.

Is dit het geval, dan kan je er een BlockChain voor opzetten met al z’n voordelen: Decentralisatie, onuitwisbare historie en betrouwbaarheid.

Maar dat is niet altijd het geval… En om het alleen als leuk buzzword te gebruiken kan het erg duur en belastend uitpakken.

Ook het Engelstalige stuk “Avoiding the pointless blockchain project” is in dit kader interessant.

One thought on “Overhype de BlockChain niet

Comments are closed.