Paper wallet

De paper-wallet is niet de eenvoudigste manier om Bitcoin te bewaren, maar wel een degelijke. Het kost tijd om ze te maken en daarom zijn ze het meest geschikt als je je Bitcoin voor de lange termijn vasthoudt.

Het principe is dat je een wallet maakt, waarvan de geheime sleutel nooit in aanraking komt met het internet (tot aan het moment dat je het geld uitgeeft). ‘Cold storage’ heet dat.

Benodigdheden

Enige computer-handigheid, een USB stick 2Gb, je Windows-computer en een oude computer waar je de stick op gaat gebruiken, internet en een printer. Doe je dit voor het eerst, reken er dan op dat je een paar uur bezig bent. Het hangt vooral van je computer-handigheid af.

Ga als volgt te werk

Lees de stappen eerst een keer helemaal door om in te schatten of dit iets voor jou is.

 1. Ga naar deze Ubuntu-tutorial en volg de instructies om een Ubuntu USB-stick te maken. Hier zijn deze stappen samengevat in stap 2, 3 en 4.
 2. Je download de laatste stabiele ISO-versie van Ubuntu hiervandaan. (Versie 32 of 64-bits is afhankelijk van je computer. Je kan kijken wat je computer is in Windows, in Eigenschappen van Mijn computer).
 3. Je download ook een softwarepakketje “Rufus” waarmee je USB-sticks kan maken van waaraf opgestart kan worden. (Dit appje werkt niet altijd meteen goed. Ik moest nog twee nagekomen bestanden plaatsen).
 4. Maak de USB-stick aan de hand van de instructies.
  –> Je hebt nu een volwaardige “computer-in-een-USB-stick”.
 5. Start de computer op in de Bios. Zet het USB-medium als eerste in de opstartvolgorde.
 6. Start de computer opnieuw op, met de USB-stick erin.
  –> Ubuntu zal opstarten.
 7. Kies voor Ubuntu uitproberen vanaf USB-stick – Dus niet installeren.
  –> Na enige tijd kom je op het Ubuntu bureaublad.
 8. Laat Ubuntu zoeken naar je printer en de eenvoudigste driver installeren. Deze staat zeer waarschijnlijk op de stick. (Dus daar hoef je niet voor te gaan websurfen).
 9. Verbind met het internet.
 10. Open de Firefox browser, ga naar de website www.bitaddress.org en wacht tot de pagina helemaal is geladen. Zet de browser niet uit.
 11. Doe verder niets anders met deze computer. Je wil absoluut geen virus o.i.d. oplopen.
 12. Verbreek de verbinding met het internet. Trek ethernet-kabels eruit en schakel wifi uit. Dubbelcheck dit door in een tweede tabblad een willekeurige internetpagina op te roepen.
 13. Beweeg nu in de bitaddress-pagina met je muis totdat je voldoende willekeurigheid hebt gegenereerd om echt onvoorspelbare wallets te genereren.
  –> Je komt op een scherm waar je verschillende soorten paper wallets kan aanmaken.
 14. Klik bijvoorbeeld op de tweede tab Paper wallet, vinkje Hide artgenerate 7. Zeven wallets passen mooi op één A4tje.
  –> De Private keys die je rechts ziet zijn de sleutel tot jouw geld. Maak daar dus geen foto van. Want als je dat met je mobieltje doet, is er al weer een verbinding met het internet! Ben je gehackt, dan kan je geld gestolen worden.
  –> Je kan er voor kiezen om je wallet met BIP38 te beveiligen. Dan geef je een wachtwoord op. Maar let op: Dat wachtwoord moet je dan wel heel goed bewaren! Ben je het kwijt dan is er niks en niemand in het universum die je kan helpen om bij je geld te komen.
 15. Klik op het knopje print en druk de wallets af.
 16. Druk ze eventueel 2 x af, zodat je een kopie op een ander (betrouwbaar) fysiek adres kan (laten) bewaren. De kans is wel heel klein dat zich op beide plaatsen tegelijkertijd een ramp voltrekt. Ook kan je het papier lamineren. Bij brand is er vaker (blus)waterschade dan brandschade.
 17. Je hebt je papieren wallets, nu moet die USB-computer nog vernietigd worden. Steek de USB-stick in je gebruikelijke computer, die ook goed virusvrij is natuurlijk, en formatteer de stick onmiddellijk.
 18. Zoek op het internet op hoe de printer cache van jouw printer leeg gemaakt kan worden. Meestal volstaat het om ‘m 1 minuut helemaal van de stroom los te koppelen.
 19. Je vult je wallets door Bitcoin naar het publieke Bitcoinaddress te sturen.
  –> Je kan je publieke adres op een Bitcoin-Blockchain-explorer invoeren om te zien dat de inhoud inderdaad is aangekomen en bevestigd.

Houd er rekening mee dat je bij het legen van je wallet, de wallet helemaal leegt. Je kan ‘m niet in etappes legen. Houdt er ook rekening mee dat je een paper wallet niet hergebruikt. En, als je nu bijvoorbeeld € 100,- naar je paper wallet stuurt, dan is het nu € 100,- waard. Maar denk vast na over hoe je je zou voelen als dat over 2 jaar bijvoorbeeld € 11.527,- is geworden. Misschien is het beter om 5 x € 20,- in 5 wallets te doen.

Veel succes!