Waarom Bitcoin?

Waarom zou je Bitcoin gebruiken?

Die vraag kan je het beste opsplitsen in twee delen.

  • Één voor ons, hier in het westen waar we allemaal een of meer bankrekeningen hebben en creditcards
  • en één voor mensen in landen waar ze die niet hebben, maar wel mobieltjes met internet.

Voor ons in het westen is het vooral een principiële kwestie.

Bitcoin biedt privacy. Je bitcointransacties worden vastgelegd, niet op naam, maar op nummer. Koop ik echter een appel bij de AH met PIN, dan wordt dat genoteerd door AH, het PIN-netwerk, de bank van AH, en mijn bank. Die info is privé en van mij, maar zij komen eraan en ze betalen er niet eens voor. Ik moet hún betalen. Ze kunnen de info kwijtraken of verkopen en ik kan er niets tegen beginnen.

Bitcoin biedt monetaire zekerheid. De Bitcoin productie is van A-Z gedefinieerd. Momenteel drukt de ECB Euro’s bij. “Da’s goed voor de economie”. Zeggen ze. Ondertussen devalueert de Euro. En ik kan er niets tegen beginnen. En niemand die me kan zeggen hoe het er in 2020 voor staat.

Bitcoin kan je niet ontnomen worden. Stel ik bezit gevoelige klokken-luid-informatie. Banken en overheden kunnen me letterlijk afsnijden van al het financiële verkeer en daarmee van het leven. Heb ik echter Bitcoin, dan bepaal ik wat ik daarmee doe.

Dit zijn 3 principiële redenen. Veel mensen zijn (helaas) niet bezig met dit soort zaken. En daarom slaat Bitcoin niet bepaald snel aan. Een Bitcoinbetaling is zeker niet makkelijker dan ‘contactloos betalen’ met je bankpas. Maar m.i. dus wel te prefereren.

Het is wat het is. We zullen zien hoe de toekomst zich ontwikkelt. Wellicht dat een bank op een gegeven moment een blunder begaat en een pak data lekt zodat mensen zich meer bewust worden, of misschien volgt er nog een banken-crisis en mogen we wederom de bail-outs betalen. Ik weet het niet. Ik hoop het niet. Ik zou liever zien dat de Bitcoincommunity iets bouwt dat zo toegankelijk is dat iedereen het gaat gebruiken.

Ondertussen is er nog de enorme groep mensen in landen waar ze niet allemaal een bankrekening hebben. Daar is Bitcoin per definitie makkelijker en veiliger dan wat er nu is. Maar ook daar liggen de centrale marktspelers op de loer. Er zijn er zelfs die doodleuk claimen P2P te zijn, maar ondertussen loopt al het verkeer niet “van app naar app”, maar “van app via hun naar app”. En ook in dit deel van de wereld is het bewustzijn over privacy maar heel beperkt.

Dus ook in de unbanked wereld zal de bitcoincommunity snel moeten zijn en komen met makkelijke, toegankelijke apps om het op te nemen als duizenden open source Davidjes tegen die paar grote multinational Goliaths.

En mind you, het netwerkeffect speelt hier een erg grote rol. Kijk maar naar WhatssApp. Wil jij ook liever over op Telegram? Ik wens je succes met motiveren van je vrienden om de stap te zetten.