Wat is Bitcoin?

Bitcoin is digitaal geld dat niet door een centrale overheid wordt uitgegeven. Het is voor iedereen toegankelijk, transacties kunnen niet worden teruggedraaid of gecensureerd en werken wereldwijd. Het aantal Bitcoins is beperkt. Bitcoin is dus schaars. De waarde wordt bepaald door vraag en aanbod.

Het werd ontwikkeld om los te komen van de huidige instabiele monetaire systeem, in handen van een selecte groep mensen die onvoorspelbare dingen kunnen doen zoals geld bijdrukken en rente aanpassen. Bitcoin functioneert separaat van fiat geld.

Met Bitcoin is het mogelijk om waarde over te dragen, zonder de tussenkomst van banken. Via het Internet, wereldwijd dus. Transacties worden zichtbaar binnen enkele seconden en bevestigd in circa 10 minuten.

Bitcoins worden volgens een vaststaand patroon gecreëerd. Elke 10 minuten komen er 12,5 coins bij. Elke 4 jaar halveert dat. in 2140 komen er zodoende geen nieuwe coins meer bij.

Bitcoins zijn op te splitsen, niet in centen, maar in Satoshi’s. Een “Sat” is een 100.000.000ste Bitcoin.

Bitcoins koop en verkoop je bij Bitonic.nl of op een exchange. Je rekent af met iDeal.

Bitcoin is inmiddels vele malen “geforkt”, afgesplitst in zogenaamde altcoins. Bitcoin en altcoins zijn te vinden op www.coinmarketcap.com. Bitcoin is de eerste crypto currency van een lange lijst van (duizenden) crypto’s.

Meer (technische) details

  • Waardedrager die decentraal wordt bijgehouden op een netwerk van computers.
  • In 2008 gepresenteerd door anonieme bedenker Satoshi nakamoto
  • In 2009 live gegaan.
  • Open source software.
  • Bitcoins bewaar je in een wallet. De wallet bevat een private sleutel die geheim moet blijven omdat met deze de Bitcoins kunnen worden uitgegeven. Wallets kan je in eigen beheer hebben, of door derden laten beheren. Dat laatste is af te raden.
  • Transacties vinden plaats naar het publieke walletadres van de ontvanger.
  • Wanneer je een transactie in gang zet, bewijs je met je privé-sleutel dat je de eigenaar bent van jouw bitcoins. de sleutel wordt niet vrijgegeven maar in een handtekening verwerkt. Daarmee bewijs je wel je eigendom. De transactie wordt uitgezonden op het Bitcoinnetwerk en komt na validatie in de memorypool.
  • Miners kunnen je transactie selecteren om in een block te plaatsen. Dit block wordt door andere nodes alleen aanvaard als de miner succesvol een hashing input heeft weten te traceren. Dit kost veel rekenkracht wat een grote barrière opwerpt tegen fraude. Dit is een consensus mechanisme, en het heet “Proof of work”.
  • Nodes ontvangen, controleren, geven door en houden geminde blocks bij.
  • Blocks worden aan elkaar gekoppeld door elk block te hashen en deze eind-hash in de header van het volgende block te plaatsen en in dat block mee te hashen.

(Bitcoin wil nog wel eens verward worden met “Bitcoin Cash”, wat een afsplitsing is van de originele Bitcoin software). De originele versie heeft als ticker “BTC” en gaat hoofdzakelijk als “Bitcoin core” door het leven.